När jag var på weekend i London för en tid sedan och strosade omkring bland olika butiker hamnade jag och mitt sällskap i en butik full med olika block, pennor, almanackor, presentpapper etc. Jag måste erkänna att mitt intresse kanske inte var helt på topp, men plötsligt fastnade mina ögon på fyra böcker som tillhörde samma serie och hade titlarna; Dream, Do, Enjoy & Share. Det fångade mitt intresse och satte igång många tankar och känslor i mig.

Jag måste erkänna att jag både blev inspirerad, samtidigt som jag fick en känsla av att jag önskade att jag var bättre på alla fyra områdena. Känner Du igen dig? Det är många gånger som vi uppmanas att drömma och ibland drömma stort. Det är mycket vi känner att vi både vill och måste göra. Vi vill njuta och känna lust inför livet i stort och de olika sammanhang vi befinner oss i. Vi är många som gärna vill dela med oss av erfarenheter, tid, resurser eller annat som någon kan behöva och glädja sig åt. Men varför blev det då en mixad känsla? Min spaning blir att jag tror att vi ofta känner en prestationsångest över alla fyra områdena. Men det är ju verkligen inte en känsla av otillräcklighet eller att prestera som är själva kärnan i dom fyra orden.

Dröm – Att våga drömma, helt fritt och utan begränsning, är ofta början på något som vi senare kan kan glädjas och känna tacksamhet inför. Det är inte en prestation eller ett krav. Det är en dröm!

Gör – Det är en uppmaning att göra saker som du drömmer om. Att våga ta det där oförutsedda och modiga steget mot den dröm som du kanske haft länge eller precis har format i ditt inre och kanske också delat med någon.

Njut – Tänk så viktigt det är att vi njuter av möjligheten att drömma och det vi faktiskt gör av våra drömmar. Det är liksom belöningen för att vi vågar drömma och också göra något av drömmarna.

Dela – Det är en förmån att få dela med sig av det goda i livet och bjuda in människor i den positiva resa man är på och det som i många fall började med en dröm. Det ökar värdet och man mår så bra av att få glädjas med andra!

Vad är det då som stoppar oss att leva utifrån dom här fyra delarna som med all säkerhet skulle berika våra liv och göra oss till bättre personer, medarbetare, ledare, medmänniskor etc? Jag tror det handlar om rädsla och bekvämlighet. Rädsla över att drömmarna inte ska infrias och bekvämlighet i det att själva delen att göra och dela med sig tar emot. Inte för alla, men för vissa av oss. En dröm utan att man gör verklighet av den stannar ju vid en dröm, och gör vi något som vi inte ser till att njuta av så är frågan vad meningen och tanken var från början. Vill vi sedan inte dela med oss, så går vi miste om så mycket som skulle kunna berikat både vårt eget liv och andras.

Tänk om vi skulle bli ännu mer generösa mot oss själva och andra och våga Drömma – Göra – Njuta – Dela.

Vad tror du skulle hända i ditt eget liv, arbetssituation, ledarskap?

Vad hindrar dig och vad kan du göra åt det? När startar du och jag?

När kommer omgivningen märka förändringen?