Är Du en av dom som säger ”YES!” till den rubriken eller känner du dig mer provocerad, uppgiven eller frågande? Eller är du kanske orolig och osäker utifrån allt som händer omkring dig och i dig? Hur vi än ger respons så vet vi samma sak; vi har den tid vi har nu.

När man är yngre har man inte samma känsla av att tiden går fort som när en hel del år har gått. Vad som är orsaken till det kan det säkert finnas många svar på, men just vetskapen om att tiden på ett sätt är evig men för oss människor är den begränsad kan säkert vara en av dom. Under vår livsresa skapar vi olika mängd av tid i dom tre tidsfönstren; dåtid, nutid och framtid.Vi fyller dom med erfarenheter, glädje och sorg, drömmar och besvikelser, framgång och motgång. Ibland på ett sätt så det är enkelt att sortera ner det i olika ”säsonger” i vårt liv och ibland är det mer som ett ”virrvarr” av många saker på samma gång. Det som är gemensamt är ändå att det är vad vi gör av vår tid som påverkar nuet och framtiden.

En av dom saker som är viktigast att ha med sig när man tänker på vad man ska göra av sin tid är att inte jämföra sig med andra. Vad man gör med sin tid är ett eget beslut och något som man själv måste landa i är det rätta och det bästa. Däremot kan ju andra vara en inspirationskälla och ge mod att ta vissa beslut. Andra kan också vara bollplank när man själv känner sig vilsen i vad man vill/ska göra med sin tid nu och framåt. Det kan också vara någon i ens närhet som peppar eller bromsar i saker som man inte ger den tid man borde eller när säker tar mer tid än de borde. Det är viktiga personer och vänner som har modet att vara raka och tydliga i sitt sätt att finnas till och stötta, var rädd om dom om du har någon sådan person i din närhet!

”Tänk om jag hade…..”. Känner du igen det som början av en mening? Vi är många som både har sagt och tänkt så i början av ett resonemang. Men vi kan ju inte göra något åt det som varit. Vi kan lära oss, justera oss och gå vidare. Den tiden som har varit är en kunskaps- och erfarenhetsbank men inte en tid att vara i eller stanna i. Då kommer många möjligheter gå oss förbi och vi tappar kontakten med nuet och framtiden. Men oj vad lätt det kan vara att lockas till att lägga för mycket tid och engagemang i just ”tänk om jag hade…”.

”Om jag bara….”. Ja, vad skulle hända då?! Bra saker? Roliga saker? Skrämmande saker? Utvecklande saker?…. att göra val för tiden som är nu är väldigt viktigt. När det är tufft och vi kanske inte har kraften, förmågan eller möjligheten att ta det där beslutet eller engagera oss i det vi vill så kan meningen; ”du har alltid ett val”, vara otroligt provocerande! Men sanningen är ju att vi faktiskt alltid har ett val. Inte alltid lätta val, men ändå val. Självklart kan det finnas otroligt mörka och utmanande passager i våra liv där vi känner det som att vi inte har ett val, men då kanske det viktigaste valet är ett förhållandevis litet val. Kanske är det ett val att gå upp ur sängen eller att ta en stund och inte låta det där mörka ta upp hela tanken och känslolivet. Inte enkelt, men ändå ett val. När vi mår bra och är klara i tanken och känslorna blir början på meningen ”om jag bara….” ett avstamp till konkreta saker man bestämmer för sig för att göra och driver för att komma i mål med. Det är en härlig känsla när man tar vara på sin tid för att göra det man vill och sätter som mål.

Ja, men framtiden då? Den kan ju ibland kännas allt annat än enkel och möjlig att påverka på så många sätt, eller? Vi har många exempel på saker som hänt som påverkat vår framtid som enskilda personer, familj, vänskapskrets, nationellt eller internationellt. Så har det alltid varit och kommer troligtvis alltid vara. Många har fått sina framtidsdrömmar och planer raserade av olika skäl. Skäl som man inte haft någon chans att förutse eller påverka. Det är väldigt svårt att sätta sig in i någons krossade drömmar och planer, för det är så ofattbart tungt och sorgligt. Men oavsett om vi inte kan vara säkra på hur vår tid framtid ser ut eller vad vi kan drabbas av, så är det ändå den tiden vi kommer gå in i. Om en timme, en dag, en månad, ett år….. Att inte drömma, göra planer, ta ansvar för hur den tid vi har nu påverkar den tid vi kommer att få är inte rätt väg att gå. Nej, det vi gör och bestämmer oss för nu är en del av det vi får uppleva sen.

Det enda vi vet är att den tid vi har är nu! Vi vet egentligen väldigt lite om morgondagen eller framtiden en bit bort. Inte förrän något överrumplar oss brukar vi inse att det är verkligheten. Därför blir den tid vi har nu så värdefull både för nuet och framtiden. Det är den tid vi har att arbeta med och som vi kan ha någon form av kontroll på. Den tid då vi har möjlighet att ta beslut, känna efter och göra vägval baserade på tiden som varit och den som är. Därför vill jag säga att Din tid är nu! Inte igår eller i morgon. Din tid är nu! Ta vara på den tid du har och gör det bästa av den, för det är du och fin framtid värd!