Vilken jobbig rubrik…..att säga förlåt är ibland något som kan var svårt för oss att göra och som tyvärr kan sitta långt inne. Känner du som jag att det finns många gånger genom livet då ett förlåt hade betytt så mycket både för någon annan och dig själv, men att det kom för sent eller inte alls. Att det uteblivna ordet ”förlåt” hade kunnat göra den stora skillnaden, men att det inte blev så?

Vi är olika som människor. Vissa av oss har lätt för att vara öppna om oss själva och våra känslor. Kan känna in sammanhang och hur någon annan reagerar på olika saker. Andra av oss har svårare för det och kan uppfattas okänsliga. Men det vi vet är att även om vi är olika och ser och upplever saker på olika sätt finns det troligtvis oftare en anledning att säga förlåt än vad vi förstår och upplever. Både för någon annans skull och vår egen. Just att inse att meningen ”jag behöver säga förlåt” har två sidor är en hemlighet. Det handlar om betydelsen både för mig själv och någon annan/andra. Följ med i mina tankar omkring det.

Jag – just det att utgå från att det är jag som äger kraften i att säga förlåt är central. Visst kan det vara så att det egentligen inte ligger på mig att ta initiativet till ett förlåt, men om jag inte gör det kanske det inte blir gjort och då mår jag ju bara sämre. Att själv ta initiativet till ett förlåt kan vara en ögonöppnare för någon annan och hjälp för mig själv att komma vidare. Ibland kan man behöva be om att få ett förlåt för att det ska bli tydligt att det finns behov av ett förlåt. Men om utgångspunkten är att det börjar med mig själv, så släpper många knutar

Behöver – att tänka, känna och säga att man behöver säga förlåt ska inte vara att man känner sig tvungen. Att man behöver något innebär ju att jag själv har behov av det, någon annan har behov av det eller ett sammanhang har behov av det. Alltså finns det flera orsaker till att jag behöver säga förlåt. Inte bara för att jag ska gör min del utan också för att det finns andra som har behov av att få höra och känna det.

Säga – vi gömmer oss alldeles för ofta bakom skriven text, bilder och andra sätt att uttrycka saker. Det är inte fel att skriva om det känns bättre eller att man inte har möjlighet att möta personen. Men det är en otrolig skillnad att höra någon säga förlåt och helst se någon i ögonen och göra det. Det är modigt, ärligt, sårbart och fint att få mötas och ge och ta emot genom att uttrycka och få se reaktioner som är mer än en text eller ord. Vi kan läsa ut så mycket av hur en röst låter eller hur någon ser på oss och hur ett ansiktsuttryck speglar känslor och tankar.

Förlåt – ett så laddat ord. Ett så enkelt och befriande ord, men så svårt och jobbigt att hantera ibland. Varför? Kanske både för att det kostar något och egentligen inte kostar så mycket alls. Det kan kosta på att inse orsaken till varför man behöver säga förlåt och vad det gjort med någon. En smärta som blir som en tröskel för att vara ödmjuk och be om förlåtelse. Ibland kan vi känna att vi kanske inte ska behöva använda det ordet och att det är någon annan som har större anledning att säga det. Där finns risk att vi låser oss och bygger upp både besvikelse, bitterhet och skapar avstånd genom att i förlängningen inte ens vara mottagliga för ett förlåt. Det är ett farligt läge både för oss själva och vår omgivning.

Att säga förlåt en gång för mycket eller när vi kanske inte egentligen känner att det är vår sak att gör det skadar inte och är inte ett tecken på svaghet. Nej, det är modigt och kan vara den öppning som löser upp ett låst läge. När någon ber om förlåtelse är det viktigt att vara öppen för att ta emot det och om det sitter långt inne försöka att göra det ändå. Kanske med hjälp av någon klok person som kan sortera i tankar och känslor. Lika mycket kraft som det finns i att säga förlåt, finns det risker i att inte göra det. Det kan också vara en nyckel i att förlåta sig själv ibland…..

Använd ett par frågor som stöd för att reflektera över meningen ”Jag behöver säga förlåt”:

  • Varför har jag ibland svårt för att säga förlåt och om inte, varför kan andra i min omgivning ha det?
  • Vad är det som gör att säga förlåt kan betyda så mycket?
  • Hur ser du på betydelsen av att kunna ge och ta emot förlåtelse?