Hjälp, det är snart eller precis nu dags för semester! Och jag är inte alls i fas med allt som måste vara klart på jobbet….vi har heller inte planerat upp vår ledighet. Det måste vi bara hinna innan det är för sent. Känner du igen dig? Känner du igen stressen och känslan av att tiden rusar ifrån dig?
Det är nästan som att tiden innan semester och ledighet kan ta så mycket energi och vara så stressig att ledigheten mer kommer som en suck än tillfälle att ladda batterierna på allvar. Det blir mer som när ett elbils-batteri blir helt tömt. Att ladda upp till 80% för att du precis ska klara resan du planerat går hyfsat fort. De sista 20% upp till full laddning tar alltid längre tid än man önskar eller känner att man har möjlighet till. Men måste det vara så och är det alltid nödvändigt att ha en kalender som håller på att spricka fram till sista dagen inför ledigheten? Finns det inte något sätt att mjuklanda lite in i semestern?
Vad känner du? Det finns ju inget facit eller generellt svar på det, men jag tror vi alla har möjlighet att påverka det till viss del och är du ledare så är mitt råd att göra vad du kan för att skapa förutsättningar att ge dina medarbetare en bra ingång i semestern. Då finns det större förutsättningar att mötas igen efter ledighet och semester med laddade batterier, energi och lust. Känns det omöjligt? Är det något som hade förbättrat mående och prestation hos dig som ledare och medarbetarna? Första frågan finns säkert både ett JA och NEJ på beroende på olika saker. Den andra är jag övertygad om att svaret är ett självklart JA!
Så; vad kan du och jag göra för att skapa förutsättningar för att ledigheten ska bli just en ledighet och att tiden innan den inte ska innebära att vi är så slut så det mer handlar om att ta sig upp på banan igen, än att fylla på?
Några tips och tankar:
- Börja inlandningen mot ledighet och semester i rimlig tid och med en planering för egen del och tillsammans med ditt team och chef, så förutsättningarna finns att ”landa in” för semester.
- Sortera och prioritera arbetsuppgifterna så fokus ligger på det som är det viktigaste av allt viktigt inför semestern. Det kan mycket väl finnas saker som går lika bra att ta efter semestern. Ha dialog med ditt team och chef om hur du resonerar och tänker ta ansvar i din sortering och prioritering.
- Är du ledare/chef är mitt råd att jobba för att förekomma när det gäller att ta dialog om sortering och prioritering. Då skapar du ett klimat och arbetssätt som ger förutsättningar för att få en bra ledighet utan att gå in i den med fullt stresspåslag vare sig för dig själv eller dina medarbetare.
- Om det inte finns förutsättningar att ”checka ut”, utan att viss närvaro på distans förväntas och krävs är en tydlighet i vad, när och på vilket sätt den närvaron ska fungera nödvändigt. Om man är överens om det i god tid och respekterar det, behöver inte viss ”distansnärvaro” i arbetsuppgifter vara negativt. Det kan t o m skapa en trygghet och tillfredsställelse i att man inte möts av ett berg av arbetsuppgifter och halkat efter i vad som händer när man varit ledig. Men ”distansnärvaron” måste hanteras med försiktighet och respekt för ledigheten, så det inte blir gränslöst och har en negativ påverkan på tiden för återhämtning. Dessutom med respekt för att vi som människor fungerar olika och har olika förutsättningar i våra liv.
- Ha en plan för backup under ledigheten och var tydlig med den i organisationen.
- Gör gärna en enkel plan för uppstart efter semester, så det är tydligt för dig själv som ledare, medarbetarna och organisationen vilka förväntningar man kan ha på tiden direkt efter ledighet.
- Var noga med att uppmuntra till ledighet och återhämtning. Det är inte samma sak som att man inte skulle ta ansvar. Nej, med koll på ovan så tar man ansvar och har en plan. Då kan man också vara ledig på riktigt.
Till sist; tillåt dig att vara ledig! Om du tänker dig att vara ”stand by”, så agera inte som att du har full koll på mailbox och telefon 24/7 då är du påslagen och inte stand by. Är du ledare så är sättet du hanterar din ledighet viktigt ur två perspektiv. Dels för din egen återhämtning och tid för reflektion, men också för hur du sänder signaler till dina medarbetare. Är du ständigt uppkopplad och agerar som att du förväntar dig attention från omgivningen, så finns inte utrymmet för dina medarbetare att återhämta sig. Med tanke på vad som väntar efter semester och ledighet, så skulle det ju vara väldigt olyckligt om ditt sätt att agera som ledare gör att du inte får ett team med laddade batterier och positiv energi när ni återvänder till vardagen igen……