Inför varje årsskifte så är känslan att man ska göra ett bokslut över året som gått och ta avstamp in i nästa. För många av oss är det en känsla av förväntan, men för andra mer något krampaktigt av ”måste och borde”. Inte alltför sällan kanske också en vilsenhet och till viss del rädsla. Oavsett vad är ett nytt år en ny möjlighet!

Många känner sig jagade av att uppnå den bild av vad man skulle vilja vara, vilket skapar stress och i sin förlängning kan det vara en del av den psykiska ohälsa som vi läser allt mer om är ett ökande problem i vår tid. Inte minst bland unga, vilket är oroväckande.
I slutet av ett år är det lätt att tänka på allt det där som man ”borde” ha gjort eller önskat att man hunnit med istället för det som man faktiskt har gjort. Självklart finns det omständigheter som vi inte kan råda över som påverkar vad vi kunnat göra och förmå under ett år. Inte minst med tanke på den pandemi som vi alla levt med under en längre tid. Men det är ändå viktigt att tänka på vad vi faktiskt gjort och vad vi också kan göra den tid som ligger framför. Om vi börjar med att ta ansats i det vi faktiskt kan göra är möjligheten att vi får kraft och energi att tänka ett steg till mot det vi önskar kunna göra betydligt större!

Vad ska vi då göra med alla ”måste” och ”borde”? Och jag skulle vilja lägga till en sak till, det vi ”vill”. Följ med mig i några tankar som kanske kan vara till hjälp:

Måste – När vi använder ordet måste så laddas vi nästan omedelbart med en ganska negativ känsla av att det inte är något som är lustfyllt, eller hur känner du?
Visst finns det måsten som vi behöver och ska göra, men frågan är om allt vi känner som måsten är nödvändigt. Mitt tips är att du inför året som kommer funderar över vad utav alla dina måsten som du verkligen måste göra.

Borde – Borde är ett ord som ofta är kopplat till saker som vi känner att vi inte gör men skulle vilja göra eller som vi uppfattar att andra skulle önska att vi gjorde. Kanske också sånt som vi själva vet att vi skulle vilja göra men inte
förmått eller kunnat ta tag i. Är du med? Borde är ju mer lustfyllt än måste, så därför borde det vara lättare att hitta energi och kraft för att få det gjort. Mitt tips för det du känner att du borde är att du tänker på vad av det du känner att du borde som du helst vill.

Vill – Det vi vill är ju verkligen något som känns roligt att tänka på och engagera sig i, eller hur känner du? Eller är det frustrerande och ibland nedslående när det du vill inte blir av på grund av olika orsaker. Men tänk vad viktigt det är att vi kan få utrymme och möjlighet
att göra det vi vill. Det ska ju vara en stor del av dom vi är och det liv vi vill leva! Mitt tips är att du inför året som ligger framför ger dig själv utrymme i dina tankar och din almanacka för att tänka på vad du verkligen vill. När du landat i det vill jag uppmana dig till tre saker till:
Prioritera, planera och börja gör det du vill! Dela gärna med dig av det du kommit fram till och kräver det stöd från andra att göra det du vill, ta hjälp!

Jag är fullt medveten om att det kan verka enklare att skriva eller prata om dom här sakerna, men min mening är att ge dig ett par enkla verktyg för att sortera, prioritera och planera dina måste, borde och vill. Det är en bra start för att kicka igång ett nytt år med nya möjligheter!
Gör det enkelt och inte för stort. Börja med det som ligger överst i din tanke eller hjärta på de här tre områdena. Var ärlig mot dig själv, dina känslor och din vilja. Då är jag övertygad om att ditt nästa år kommer vara både roligare och enklare att göra ett bokslut över och det kommer också vara mer inspirerande och kreativt att ta sats in i nästa år med erfarenheterna du fått med dig!

Jag vill önska Dig ett riktigt Gott Nytt År oavsett om du påbörjar din förändring inför 2022 eller något annat år, eller kanske mitt i ett år. Men mitt råd är att du inte skjuter upp det du kan påverka. Då skjuter du även upp de positiva saker du kommer uppleva genom att jobba med ditt måste-borde-vill.