I min bokhylla på kontoret står en bok skriven av Jim Collins med titeln ”Good to Great” på ryggen. Den boktiteln sätter igång en hel del tankar hos mig. Många av oss med intresse för ledarskap och utveckling har läst den. Jag ska inte gå in på detaljer om boken, men stanna till lite vid titeln som har en del att säga bara den.

Vi har på många sätt aldrig haft det så bra som vi har det nu i det land vi lever i. Samtidigt har det heller inte funnits fler med psykisk ohälsa. Märkligt kan man tycka och det finns många orsaker till det, men känslan av att inte räcka till eller inte vara tillräckligt bra, se tillräckligt bra ut, prestera på tillräcklig nivå, räcka till i privatlivet etc gör saker med oss som vi inte mår bra av. Följ med mig i några tankar som berör oss som människor i stort och inte minst när det kommer till ledarskap och att tänka sig själv i en positiv utveckling.

Du är bra!
Smaka på de orden en liten stund och byt ut Du till jag………. vad händer? Känns det obekvämt? Ovant? Skrämmande? Om vi kan känna att vi är bra på ett sätt där ödmjukheten inför oss själva och andra är det som är basen, så är det nyttigt att våga boosta sig själv ibland. Är det sant då? Ja, verkligen! De allra flesta människor är i grunden goda människor. Det är ett väldigt fåtal som inte är det och i dom fallen tror jag det finns orsaker och omständigheter som gjort att man är den man är och gör det man gör. Då gäller det att kunna se förbi och igenom stör bilden. Framförallt är inte livet en tävling som innebär att man ska jämföra sig med allt och alla för att känna sig bra, lyckad eller uppskattad. Nej, livet är en resa som ser olika ut för oss alla och som utmanar oss mer eller mindre. Men utgångspunkten är att du är bra som du är.

Men visst vill Du bli bättre? Ja, helst fantastisk!
Jag skulle säga att vi redan genom att vara människor är fantastiska på ett djupare plan, men för den skull är det inte självklart att vi känner så eller att andra ser på oss på det sättet. Här kommer våra glasögon och speglar väl till pass och alltför ofta glömmer vi både att ta på oss glasögonen och spegla oss innan vi ser på oss själva eller andra. Där och då skapar vi det där avståndet inom oss eller till andra där de negativa och destruktiva situationerna och känslorna visar sig.
När det kommer till ledarskap handlar det väldigt mycket om relation och kommunikation. Både till sig själv och andra. Om man som ledare väljer att utgå ifrån att medarbetarna är bra och med en vilja att hela tiden bli bättre har man ett väldigt bra utgångsläge för att få en lärande organisation där inställningen är att hela tiden utvecklas och bli bättre. Skulle det visa sig att det inte riktigt fungerar så har man bra förutsättningar att ha en rak och tydlig kommunikation med sin medarbetare eller team för att slipa på dom delar som behöver förbättras och i dom fall där vare sig vilja eller engagemang finns kan man utmana och sätta krav som villkor för att ha möjlighet till en fortsättning.

Hur förflyttar vi oss då från att vara bra till att bli fantastiska?!
Det finns inget generellt recept för det, utan vi har var och en vår egen utgångspunkt och resa, men några tankar vill jag ändå skicka med.
Börja med att vara ärlig mot dig själv om vem du är, vill vara och var du befinner dig idag (skriv gärna ner det du känner och tänker) och var inte rädd för att ta input utifrån. Du kommer bli överraskad över vilka insikter och positiva saker som kommer genom att börja i den änden. Men det gäller att vara just ärlig och att i första hand se de positiva sidorna, för det är därifrån vi på bästa sätt hittar kraften till vår egen och andras utveckling.
Fundera över var  och varför du befinner dig där du gör i ditt liv, ditt ledarskap, dina relationer etc. Tänk sedan på var du skulle önska att du befann dig.
Gör en enkel plan på när, hur och varför när det kommer till dina tankar om var du skulle önska att du befann dig. Kanske känns det som en omöjlig förflyttning eller så är det mindre steg. Oavsett vilket så kan det vara minst lika svårt med dom små förflyttningarna som dom större, då var var klok i att ta hjälp för att göra din förflyttning.

Min slutsats blir att vi alla är bra!
På olika sätt, olika saker och med olika utgångspunkter. Om vi vill kan vi dra nytta av att både se oss själva i spegeln och sätta på oss ”rätt” glasögon när vi ser på andra. Har vi en positiv utgångspunkt i oss själva och gentemot andra kan vi gå från ”bra till fantastiska” själva och tillsammans med andra. Om din roll är att vara ledare inom någon organisation eller företag är ditt uppdrag att börja med dig själv och både våga och kunna ha inställningen och utgångspunkten att alla har förutsättningar att gå från ”bra till fantastiska” utifrån vars och ens förutsättningar och förmåga. Det är vackert och tänk hur annorlunda mycket skulle se ut om vi lyckades omsätta det mer i verkligheten!