Det är nog så att vi alla från och till tänker på vart saker och ting är på väg och vad som egentligen händer i vår värld, vårt land och i vårt eget liv och närhet. Den viktigaste frågan är dock om vi själva är på väg åt samma håll…..!?

Att läsa sitt flöde på sociala medier, titta på nyheterna eller för den delen se en dokumentär som rör samhällsfrågor är ofta inte något som lyfter eller skapar harmoni och glädje. I det massiva bruset bakas ljusa och mörka händelser och livsberättelser samman till en gråskala som orken, lusten och förmågan ofta inte räcker till för att ta in. Likgiltigheten lyser ibland igenom i våra reaktioner och tankar och det är lätt att tänka att det inte berör mig, händer långt borta eller inte är något som jag kan påverka. En farlig utveckling när saker och ting händer i ett rasande tempo och med en påverkan som vi ofta har alldeles för lite insikt om konsekvenserna av.

Ett ordspråk som ofta används när det kommer till övermäktiga händelser och situationer är; ”Ensam kan man inte göra allt, men alla kan göra något”. När vi som nu lever i utmanande tider på många sätt och där också osäkerheten på många områden ökar, så är just din och min insats och riktning extra viktig. Och vårt exempel som medmänniskor och ledare kan vara avgörande för en enskild person eller sammanhang. Just tron på att jag själv och/eller tillsammans med andra kan få vara den goda kraften och det som kan vända saker åt rätt håll, får vi aldrig släppa eller sluta sträva mot. Genom historien finns otaliga exempel på enskilda personer som fått betyda något för någon och andra som fått en betydelse som hamnat i historieböckerna och på riktigt förändrat vår värld. Tyvärr både till det bättre och sämre….

Det är lätt att dras med i tidsandan och låta sig påverkas av det som vi innerst inne vet och förstår inte är den riktning vi vill eller önskar se. Det finns omständigheter som vi omöjligt kan ta ansvar för eller påverka, så där är det inte rätt att lägga sitt fokus. Men samtidigt finns det saker vi kan påverka och välja riktning på. Antingen för att välja en annan väg än åt det håll vi känner är felaktigt eller för att förstärka och stödja en utveckling som vi behöver se mer av. Om fler av oss fokuserade på de goda drivkrafterna i den riktning som förbättrar och stärker så kommer det per automatik smitta av sig på fler och ge en större påverkan än vad vi inser. Jag skulle säga att vi har ett ansvar att agera på det sättet för egen del, vår närmaste omgivning och i förlängningen vår värld.

I några av mina tidigare bloggar har ett centralt tema varit att ha koll på sina egna värderingar och kompass i livet, på olika sätt. De flesta av oss vet innerst inne vad vi vill, tycker och önskar se i de viktiga grundläggande frågorna i livet. När saker påverkar och drar åt ett håll där vi inte känner oss bekväma eller rädslan kryper på är det därför extra viktigt att visa mod och kraft att ensam eller tillsammans med andra stå upp för de riktning och grund som du och jag ser som den rätta och rimliga. Det kan kosta på och vara obekvämt, men oftast är priset värt att betala. Det finns så många på andra platser i vår värld som får betala det absolut högsta priset för att stå upp för saker som vi ser som helt naturliga och självklara. I den jämförelsen är vårt sätt att vara, agera och leda för att vara den goda kraften en självklarhet och något vi kan se som en skyldighet för att göra vad vi kan för att vi tillsammans ska skapa en bättre plats att vara och leva på.

Det kan kännas som stora och svåra beslut för att kunna göra någon skillnad, kanske även övermäktigt. Men allt behöver inte vara det och någonstans ska vi ju börja! Frågan till mig själv och dig som läser blir en och det är där allt startar; vill du vara med och förändra det du kan?! För det är det som allt handlar om att bestämma sig för att förändra det man kan. Inte det man inte kan och förhoppningsvis gör den förändring man kan vara med och påverka skillnad på ett sätt att det bidrar i en större kontext.

Jag vill ställa dig och mig tre frågor:
1. Vad är det viktigaste jag kan göra för att använda min tid, resurser och kompetens på bästa sätt?
2. Var skulle jag kunna få betyda mest?
3. Vad hindrar mig från att börja sträva åt det hållet och om det finns hinder, hur kan jag förändra det?