Det är orden i början av ett historiskt tal av Martin Luther King Jr. Ett tal som citerats och visats otaliga gånger över världen.
Ofta en symbol för människor på olika sätt, men med den gemensamma nämnaren att Martin Luther King Jr satte ord på sina och många andras drömmar. Drömmar som fått stor betydelse för enskilda personer, organisationer och samhällen.

Det är inte alltid så lätt att sätta ord på våra drömmar och ibland vågar vi inte pga risken att vi inte skulle få uppleva dom eller att vi skulle misslyckas. Men att inte ha drömmar gör att vi missar så många möjligheter och glädjeämnen i livet.
Ibland kan vi också befinna oss i situationer som gör att vi inte har förmåga att drömma eller orkar pga av omständigheter inom eller omkring oss. Det måste självklart mötas med respekt samtidigt som vi då kanske kan få möjligheten att uppleva att någon hjälper oss att våga, orka och kunna drömma.

En dröm kan vara nära i tiden eller längre fram, kanske till och med väldigt långt fram. Den kan vara liten eller så stor att den är svår att ta in eller kunna tro på fullt ut. Oavsett är just själva poängen med att drömma att det är ett sätt att sträcka sig mot något som vi önskar och längtar efter skulle kunna vara en verklighet. En verklighet som vi gärna skulle vilja vara en del av och leva i.
Jag tror att det är viktigt att både respektera och förstå att vi alla har drömmar på olika områden och nivå. Det har till stor del att göra med var vi kommer ifrån eller önskat att vi kom ifrån, var vi står idag eller önskat att vi var och vart vi ser att vi är på väg eller önskar att vi skulle vara på väg. Därför kan en dröm för någon vara något som för en annan person känns som vardagligt eller smått. Men inte desto mindre är det en dröm för den personen. Återigen är det viktiga att ha en dröm, en tanke om vart man vill.

Själva ”resan” i att drömma är också en viktig del. Det är inte alltid så att det blir precis så som vi hoppats eller trott, men det blev bra ändå. Ibland t o m bättre. Men utan drömmen hade vi antagligen inte tagit oss till den punkt där vi kan konstatera att det blev på ett annat sätt, men bra ändå. Men det är också viktigt att våga ta in och hantera det faktum att ibland går drömmarna i kras och vi når inte dit vi önskar. Yttre faktorer raserar det vi tänkt oss eller saker händer inom eller omkring oss som gör att vi inte orkar eller förmår sträva mot det som varit vår dröm. Tänk vad viktigt det är att då ha ett nätverk av kloka närvarande människor som kan stötta. Som kan uppmuntra och hjälpa oss våga drömma igen. Kanske börja i mindre skala för att sedan våga och orka drömma större.

Under alla år som jag arbetat med människor och team både professionellt och ideelt har jag sett hur stor påverkan strävan mot en dröm kan ha på vilka resultat man uppnår och hur resan dit ser ut. En dröm ska vara lustfylld och utvecklande! Det ger energi till oss själva, men har också en väldigt positiv påverkan på vår omgivning. Att tillsammans sträva mot en dröm och ha ett tydligt och ödmjukt ledarskap som guidar och pushar på vägen framåt är en fantastisk resa där man själv växer och man växer som grupp. Samtidigt är det kopplat till ett stort ansvar som ledare att inte springa för fort mot drömmen utan att lyssna in, involvera, följa upp, stämma av, omvärdera etc. Resan mot drömmen kan se olika ut för olika människor och det är en viktig del att ha med sig om man ska ha ett dynamiskt ledarskap där människor blir en del av vägen fram mot målet/drömmen.

En dröm kan ibland vara diffus när man ska försöka sätt ord på den. Ibland är det kristallklart både för oss själva och dom vi har omkring oss. Om den är diffus måste vi ge den tid att landa och slå rot och om andra ska vara en del av den gäller det även för dom. Det kräver ett tydligt men ödmjukt ledarskap. När det är kristallklart för mig är utmaningen att dela med sig och involvera andra i sina känslor och tankar för att dom ska bli en del av samma dröm. Inte alltid det lättaste heller, men avgörande. Annars är risken stor att man står väldigt ensam i resan mot drömmen och att man lämnat otaliga frågetecken, en del konflikter och vilsna människor efter sig. Att dela en dröm bär alltså ett stort ansvar med sig!
Några tips:

  • Våga drömma stort utifrån din situation. Begränsa dig inte utan låt din dröm växa och bli tydlig.
  • Var beredd på att vägen dit och slutresultatet kan se annorlunda ut än du tänker dig.
  • Dela med dig till någon av dina tankar så du får hjälp med att hålla kompassen rätt och också ha ett stöd under resan om du behöver.
  • Om drömmen ska delas av en grupp; var noga med att förankra och följa upp att alla är med både på resan och målet.
  • Behåll ödmjukheten samtidigt som ett tydligt och handfast ledarskap är nycklar för att lyckas nå sin dröm.

Våga drömma! Var du än befinner dig på din livsresa eller i ditt ledarskap. Hur långt du än kommit eller om vägen hittills varit krokig. Håll drömmen vid liv!