Om man ska vara en riktig ”glädjedödare” på midsommarhelgen, så säger man just det; snart vänder det! Jag måste erkänna att jag gjort det ett antal gånger när man suttit ute sent på natten och det fortfarande varit ljust ute. I skrivande stund så är vi många som längtar efter just det. Att det ska vända. Att pandemin ska vara över och våra liv ska återvända till det som vi känner till som normalt och att oron över arbete och hälsa ska försvinna och bytas ut mot framtidsdrömmar och glädje över allt det där som vi just nu känner att vi inte kan, vågar eller har möjlighet till.

Men kan vi räkna med att det blir som ”vanligt” och som det var innan pandemin? Vill vi att allt ska återgå till som det var före? Jag är inte så säker på det…… Självklart vill vi ha tillbaka stabilitet och trygghet. Att oron för hälsan inte ska vara så påtaglig och att vi ska kunna umgås och röra oss på ett fritt sätt igen. Men finns det inte lärdomar som kan vara nyttiga och t o m till glädje för framtiden? Jag tycker att det finns en rad olika områden som blivit på ett annat sätt och inte minst värderar man saker som tidigare varit självklara högre. Vi är också mer hänsynstagande och inkännande för olika situationer och människor på ett i många avseenden bra och sunt sätt.

Men framtiden då? Vad vill vi med den och hur ska vi ta med de positiva erfarenheterna från pandemin på ett sådant sätt att det skapar värde? Vi har alla olika målbilder och drömmar om hur vi önskar att vår framtid ska se ut. Ingen är mer rätt än någon annan utan det är upp till oss var och en att skapa vår målbild och planera och driva på resan mot den. Det kan finnas delmål på den resan och det kommer säkerligen vara både uppförs- och nerförsbacke men det viktiga är att hela tiden ha målet i sikte och hålla drömmen vid liv! Låter det som en klyscha? Förlåt, men det kanske det är,,,,,,trots det en sanning och något att hålla i när vi ibland kanske tvivlar på oss själva, vårt sammanhang eller vår förmåga.

Snart vänder det! Är Du beredd? Vänder du också eller räcker det med en liten justering? Oavsett vad eller hur mycket så har vi alla ansvar och möjlighet att förbereda oss. Både mentalt och i den mån det går även praktiskt för att klara vändningen på bästa sätt. Ligger man steget före är man tidigare ur U-svängen och har farten uppe snabbare. Jag tror att den här sommaren är ett utmärkt tillfälle att fundera över hur din och min vändning ser ut. Hur vi vill och önskar att komma ut ur det tuffa läge som vi känner på många områden just nu. Det är inte att ta lätt på saker och ting eller förminska utmaningarna eller problemen vi upplever idag och som ligger framför. Det är att ta sitt ansvar för sig själv och sitt sammanhang och efter bästa förmåga bidra för sin egen och andras skull!

Jag tror Du kan mer än du tror om Dig själv! Tror Du för mycket om dig själv lär du bli medveten om det också, men risken är större att vi är många som tror mindre om oss själva än vi borde. Varför inte vara lite osvenska och spänna bågen lite mer under vår ledighet i sommar och tänka och drömma stort för att vara med när det vänder. Vara med på allvar och ta tillvara kraften i det faktum att en dröm och ett mål som vi håller vid liv bär genom många svåra passager och ger oss så mycket kraft och energi när vi som bäst behöver det. Det är inte enkelt eller självklart, men vad är det i livet? Det var mycket vi tyckte var enkelt och självklart i början av det här året men som har visat sig vara en lyx som vi värdesätter högt……

Låt din sommar bli startskottet för vändningen som kommer! Vare sig det handlar om dig som person, ledare eller både och. Eller tillsammans med ditt team på jobbet eller dina närmaste på hemmaplan. Bestäm dig och påbörja vändningen!